Japanse acupunctuur: de stijl van Kiiko Matsumoto
Kiiko Matsumoto is een moderne meester, die een eigen, eclectische stijl heeft ontwikkeld. Ze baseert zich op de ideeën van Dr Manaka, Meester Nagano en Meester Kawaii en ze legt de klassieke teksten nauw naast modern onderzoek, waardoor er diagnoses zijn als: “adrenal exhaustion” en “sugar imbalance”.
De belangrijkste diagnostische methode is de buikdiagnose maar ook andere punten˙worden gepalpeerd en de pols wordt genomen.

Plekken die pijnlijk zijn onder druk worden gemarkeerd, en distale punten worden gemasseerd om te zien of deze de drukpijn verminderen, daarna pas wordt er een naald in gezet. De patiënt heeft zelf direct de ervaring heeft dat er iets veranderd, waarbij hij/zij wel in staat moet zijn om een duidelijke feedback te geven of een punt meer of minder gevoelig is. Een pijnlijk diagnostisch gebied kan meestal meerdere diagnostische opties aangeven, door het controleren van met de distale punten wordt de diagnose bevestigd.

Moxibustie, moxa-therapie of moxa-branden
Veel problemen worden veroorzaakt door verstopping/blokkades in ons lichaam, zoals sommige spierpijn, gewrichtspijn, buikpijn, diarree, astma, verkoudheid en vele ontstekingen.

Moxa is één van de oudste therapieën van de Traditionele Chinese Geneeskunde welke gebruik maakt van de energie van een brandend kruid. Dit kruid is Bijvoetskruid (Artemisia vulgaris) welke langzaam brandt. De acupunctuur punten worden gestimuleerd door de warmte en energie van het brandend kruid.

Ons lichaam heeft engergie nodig om goed te kunnen functioneren. Behandeling met moxa zorgt dat blokkades in de energie kanalen worden opgeheven. Ook zorgt moxa voor een betere doorstroming van energie (Qi).
Moxa reguleert/herstelt functies zoals: Het immuunsysteem, bloedcirculatie, ademhaling, spijsvertering, werking interne organen, het voortplantingsysteem en vele chronische ziekten.

Er zijn vele oorzaken die de loop van de energie (Qi) kunnen verstoren, o.a.: gewrichtspijn, zwellingen, koude handen en voeten, verzakking van de anus en innelijke organen. Met Moxa zijn deze aandoeningen goed te behandelen.

Moxa is ook goed voor de behandeling van allerlei soorten insectenbeten of andere invloeden van buitenaf die problemen met de huid veroorzaken.

Guasha
Door de eeuwen heen ontwikkelen zich de diverse schraap-instrumenten, gemaakt uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en hars tot kunststof toe.

De schraaptechnieken zijn in China verder ontwikkeld tot een therapie, welke gestoeld is op de Traditionele Chinese Geneeskunst, dit wordt guasha genoemd.

Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van Qi (energie) en Bloed.

Guasha kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

Cupping
Binnen de Oosterse geneeskunde is cupping een veelvuldig gebruikte behandeltechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

Cups worden gebruikt om de energiebanen (meridianen) en de acupressuurpunten van het lichaam te behandelen waardoor pijn wordt verzacht en allerlei aandoeningen worden bestreden.

Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn. Cupping is gericht op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen.

Ampuku (Hara) buikmassage
De hara is het centrum van het lichaam. Volgens de zenshiatsu is de hara de bron van alle qi (energie), het centrum waar alles begint en eindigt. De hara is belangrijk bij de diagnose, hier zijn namelijk in verschillende zones de toestand te voelen van de organen en de bijbehorende meridianen.

De hara (de buik) is niet alleen de bron van levensenergie maar ook het archief van je emoties en het middelpunt van je zwaartekracht. Onze ingewanden dienen meer dan gewoon voedsel verteren. Dagelijks absorberen je darmen ook al je emoties, ook al zijn die soms behoorlijk moeilijk te ‘verteren’. En dus incasseert je buik, hij begint te rommelen, heb je het gevoel dat je darmen protesteren, krijg je fysieke last en vermindert de kwaliteit van je leven. Alles wat je meemaakt ligt opgeslagen in je lichaam en dus in je buik, de hara.
Meer en meer beseffen we dat onze hersenen niet als enige aan het roer staan van ons lichaam.

Ampuku buikmassage is gericht op het oplossen van spanningen in de buik en het middenrif. De buikmassage wordt over het algemeen als zeer aangenaam en ontspannend ervaren en kan daarnaast effectief zijn bij diverse klachten.

Barefoot shiatsu (Ashiatsu)
Barefoot shiatsu is een techniek waarbij de therapeut met de voeten en gebruik makend van lichaamsgewicht diepe, globale en consistente druk geeft. Door met de zwaartekracht te werken in plaats van er tegen in is de therapeut in staat om een effectieve therapeutische massage toe te passen zonder pijn of discomfort voor de cliënt.