Shiatsu Praktijk Centino past indien nodig in combinatie met shiatsu-therapie andere behandeltechnieken vanuit de Oosterse Geneeskunde toe. Ze hebben stuk voor stuk dienst met name bewezen bij o.a. migraine, klachten t.g.v. stress, hartziekte, slapeloosheid, whiplash, slechte stoelgang, long-, darm-, maag-, milt, blaas-, nier-, galblaas- of lever gerelateerde klachten, knie-, enkel-, nek-, schouder- en rugklachten, hormonale aandoeningen, chronische vermoeidheid etc. De lijst is divers en enorm. Staat uw klacht er niet bij neemt u dan gerust contact op via info@shiatsu-harderwijk.nl of 0341 – 492 890 / 06 – 11 32 56 16.

Shiatsu
Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) betekent druk met de vingers. Het is een manuele behandelmethode met als doel de natuurlijke zelfhelende kracht van het lichaam te stimuleren. Shiatsu is een combinatie van vingerdruk, meridiaan-massage en manuele technieken, zoals strekkingen van spieren, rotatie en mobilisatie van gewrichten. Door toepassing van deze technieken worden blokkades opgeheven en kan de energie weer vrij stromen.

De nadruk in het woord shiatsu ligt op atsu, druk geven met de juiste intentie. Het stelt het uw lichaam in staat, volledig te ontspannen.

Moxibustie, moxa-therapie of moxa-branden
Veel problemen worden veroorzaakt door verstopping/blokkades in ons lichaam, zoals sommige spierpijn, gewrichtspijn, buikpijn, diarree, astma, verkoudheid en vele ontstekingen.

Moxa is één van de oudste therapieën van de Traditionele Chinese Geneeskunde welke gebruik maakt van de energie van een brandend kruid. Dit kruid is Bijvoetskruid (Artemisia vulgaris) welke langzaam brandt. De acupunctuur punten worden gestimuleerd door de warmte en energie van het brandend kruid.

Ons lichaam heeft engergie nodig om goed te kunnen functioneren. Behandeling met moxa zorgt dat blokkades in de energie kanalen worden opgeheven. Ook zorgt moxa voor een betere doorstroming van energie (Qi).
Moxa reguleert/herstelt functies zoals: Het immuunsysteem, bloedcirculatie, ademhaling, spijsvertering, werking interne organen, het voortplantingsysteem en vele chronische ziekten. Daarnaast wordt het ook gebruikt om een foetus die in stuitligging ligt te laten draaien.

Er zijn vele oorzaken die de loop van de energie (Qi) kunnen verstoren, o.a.: gewrichtspijn, zwellingen, koude handen en voeten, verzakking van de anus en innelijke organen. Met Moxa zijn deze aandoeningen goed te behandelen.

Moxa is ook goed voor de behandeling van allerlei soorten insectenbeten of andere invloeden van buitenaf die problemen met de huid veroorzaken.


Cupping
Binnen de Oosterse geneeskunde is cupping een veelvuldig gebruikte behandeltechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

Cups worden gebruikt om de energiebanen (meridianen) en de acupressuurpunten van het lichaam te behandelen waardoor pijn wordt verzacht en allerlei aandoeningen worden bestreden.

Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn. Cupping is gericht op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen.

Ampuku (Hara) buikmassage
De hara is het centrum van het lichaam. Volgens de zenshiatsu is de hara de bron van alle qi (energie), het centrum waar alles begint en eindigt. De hara is belangrijk bij de diagnose, hier zijn namelijk in verschillende zones de toestand te voelen van de organen en de bijbehorende meridianen.

De hara (de buik) is niet alleen de bron van levensenergie maar ook het archief van je emoties en het middelpunt van je zwaartekracht. Onze ingewanden dienen meer dan gewoon voedsel verteren. Dagelijks absorberen je darmen ook al je emoties, ook al zijn die soms behoorlijk moeilijk te ‘verteren’. En dus incasseert je buik, hij begint te rommelen, heb je het gevoel dat je darmen protesteren, krijg je fysieke last en vermindert de kwaliteit van je leven. Alles wat je meemaakt ligt opgeslagen in je lichaam en dus in je buik, de hara.
Meer en meer beseffen we dat onze hersenen niet als enige aan het roer staan van ons lichaam.

Ampuku buikmassage is gericht op het oplossen van spanningen in de buik en het middenrif. De buikmassage wordt over het algemeen als zeer aangenaam en ontspannend ervaren en kan daarnaast effectief zijn bij diverse klachten.

Barefoot shiatsu (Ashiatsu)
Barefoot shiatsu is een techniek waarbij de therapeut met de voeten en gebruik makend van lichaamsgewicht diepe, globale en consistente druk geeft. Door met de zwaartekracht te werken in plaats van er tegen in is de therapeut in staat om een effectieve therapeutische massage toe te passen zonder pijn of discomfort voor de cliënt.

Japanse acupunctuur volgens Kiiko Matsumoto
De ontwikkeling van Japanse acupunctuur is sinds de 6e eeuw. In de 17e eeuw werd een belangrijke uitvinding gedaan door een blinde acupuncturist Waichi Sugiyama, de geleidebuis. Deze insertietube wordt tegenwoordig door vrijwel alle japans geschoolde acupuncturisten gebruikt. Verder stichtte Sugiyama een school voor blinde acupuncturisten. Een belangrijke traditie werd daarmee gestart. Door deze invloed wordt in de Japanse acupunctuur sterk de nadruk gelegd op sensitiviteit, puntlocatie, palpatie en praktijk. Sugiyama wordt door velen ook de vader van de Japanse acupunctuur genoemd. Nu nog steeds is 30% van de acupuncturisten in Japan blind. Hun verfijnde technieken eisen de uiterste concentratie en “ fingerspitzengefühl “ van de therapeut.

Een duidelijk verschil tussen de traditionele en Japanse acupunctuur is dat bij Japanse acupunctuur de naalden veel dunner zijn, 0,16-0,18mm in plaats van 0,22-0,25mm en minder diep worden gezet.
De extreem dunne naaldjes worden door middel van een buisje in de huid gebracht en zijn niet veel dikker dan een menselijke haar. Zij worden vrij oppervlakkig ingezet (1,5-2mm) en worden niet of nauwelijks gemanipuleerd.

Het is daarom een zachte, dynamische en zeer effectieve behandeling. Juist dit maakt Japanse acupunctuur geschikt en bereikbaar voor iedereen.

Guasha
Door de eeuwen heen ontwikkelen zich de diverse schraap-instrumenten, gemaakt uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en hars tot kunststof toe.

De schraaptechnieken zijn in China verder ontwikkeld tot een therapie, welke gestoeld is op de Traditionele Chinese Geneeskunst, dit wordt guasha genoemd.

Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van Qi (energie) en Bloed.

Guasha kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

Shiatsu-therapie in combinatie met overige behandeltechnieken vanuit de Oosterse Geneeskunde, werkt helend en preventief. Het biedt ondersteuning bij andere therapieën en is geschikt voor jong en oud.

Heeft u het idee dat wij u verder kunnen helpen? Maak dan een afspraak: 0341 – 492 890 of 06 – 11 32 56 16.